Een band opbouwen met je (nieuwe) paard: zo doe je dat!

0
975

Als je een nieuw paard aanschaft, is het logisch dat jullie aan elkaar moeten wennen. Je kunt niet van het paard verwachten dat hij meteen een klik met jou heeft, en andersom. Je zult erin moeten investeren om een band op te bouwen met je paard.

Deze tips kunnen je helpen.

1. Wees duidelijk, eerlijk en consequent

Net als bij kinderen moet een paard weten wat hij aan je heeft; je moet te allen tijde duidelijk, eerlijk en consequent zijn. Het paard verwacht leiding van jou. Maak duidelijk wat je verwachtingen zijn ten aanzien van het gedrag en de manieren van je paard. Stel grenzen van wat wel en niet mag. Maar wees wel eerlijk en vraag geen oefeningen die hij nog niet kent.

2. Ga niet alleen maar rijden

De omgang met een paard bestaat uit zoveel meer dan alleen rijden. Probeer in je drukke dagschema ook tijd vrij te maken om eens met je paard te wandelen, of laat hem eens dat lekkere sappige gras aan de andere kant van de omheining proeven. Door andere dingen met je paard te doen, bijvoorbeeld ook door er gewoon te zijn en zich met hem bezig te houden als hij in zijn box staat, of in de wei of paddock, bouw je een band met je paard op.

3. Verdiep je in zijn lichaamstaal

Als je kijkt naar hoe een paard op bepaalde situaties reageert, kun je je daaraan aanpassen. Als jij je paard beter begrijpt, door naar zijn lichaamstaal te kijken, kun je beter met hem communiceren. Dat is vanzelfsprekend beter voor jullie band.

4. Geef je paard eens wat lekkers

Sommige mensen zijn fel tegen het snoepjes geven aan een paard, omdat ze schooigedrag kunnen gaan vertonen of bijterig kunnen worden. Soms kan het handig zijn om je paard er iets mee te leren, of om hem te kalmeren. Als je hem een snoepje geeft nadat hij iets engs moet doen, kan hij dat als positief ervaren. Maar je kunt je paard ook belonen na een training. Wil je voorkomen dat hij bijterig wordt, voer hem dan bij voorkeur uit een emmer.

5. Een uitgebreide poetsbeurt? Doen!

Als je je paard een uitgebreide poetsbeurt geeft, kun je dat vergelijken met ‘het schoftje krauwen’ met soortgenoten. Zoek de plekjes die hij lekker vindt en let op zijn reactie. Zo maak je van het borstelen een innig moment samen met je paard.

6. Blijf je paard als een paard behandelen

Hoe graag jij ook samen met je paard wil zijn: jij blijft een mens en je paard blijft een paard. Jullie hebben ieder andere behoeften en andere interesses. Zo is een paard een kuddedier en heeft hij naast jouw aandacht nog meer behoefte aan contact met soortgenoten.

7. Geef je paard een ontspanningsmassage

Als je wat basistechnieken van paardenmasseren leert, kun je je paard laten ontspannen en hem beter in zijn vel laten zitten. Een goede basis voor een goede band.

8. Ga met je paard op avontuur

Spring eens over die boomstam in het bos, rijd eens met je paard op een andere locatie of ga op wedstrijd. Door af en toe wat anders te doen met je paard, leer je hoe hij op andere situaties reageert en daardoor leren jullie elkaar beter kennen. Hoe meer jullie op elkaar ingespeeld raken, hoe beter jullie band wordt.

Heb je nog meer tips die de band met je paard kunnen versterken? Vul het lijstje aan.

Bron: The Spruce

Foto: Shutterstock

LAAT EEN REACTIE ACHTER