Deken op tijdens cooling down? Nee!

0
4704
Julie de Deken stapt Lucky Dance uit tijdens de FEI World Equestrian Games™ 2014 (© Hippo Foto Team)

Na inspanning waarbij je paard heeft gezweet, moet hij zijn warmte kwijt. Een deken tijdens de cooling down is dan ook uit den boze, aldus Paard & Ambitie.

Verschillen tussen mens en paard

Paarden zijn geen mensen. We zijn vaak geneigd om te denken dat als wij het koud hebben, ons paard het ook wel koud zal hebben. Of als wij moe zijn, dan zal het paard ook wel moe zijn. Er bestaan echter grote verschillen in de fysiologie van mens en paard. Zo kan het hart van een paard in rust 40 liter bloed rondpompen, dat van een mens 5 liter. Bij inspanning loopt dit bij een paard op naar 300 liter, terwijl bij een mens hoogstens 30 liter ‘in omloop’ is.

Eiwitten

Wat een mens echter weer veel beter kan, is omgaan met hoge temperaturen. Paarden hebben het daar juist erg moeilijk mee. Bij zowel mens als paard is de normale temperatuur zo’n 37,5 graden. Deze moet bij beide onder de 41 graden blijven. Komt de temperatuur hierboven, dan beginnen de eiwitten in het lichaam te stollen en dit is onomkeerbaar (denk aan het bakken van een ei). Spieren, pezen en heel veel andere lichaamsstoffen bestaan immers uit eiwitten.

Warmte kwijtraken

Een belangrijk verschil tussen paard en mens is verder dat een paard ongeveer zes keer zo zwaar als een mens, maar zijn huidoppervlakte is maar 2,5 keer groter dan dat van ons. Bovendien heeft een paard veel meer spieren. Overtollige warmte raken we vooral kwijt via de huid. Paarden hebben het dus een stuk moeilijker met afkoelen.

Lees het hele verhaal, met verhelderende tabellen en tekeningen, op Paard & Ambitie.

Bron: Paard & Ambitie

Foto: DigiShots

 

Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 57)

LAAT EEN REACTIE ACHTER