Is het gebruik van een praam schadelijk voor een paard?

0
1896

Een praam is een hulpmiddel om een paard rustig te houden. Bijvoorbeeld tijdens het scheren of het geven van een injectie geven. De bovenlip van het paard wordt door middel van een touw afgeknepen, waardoor er een rustgevend stofje wordt aangemaakt.

Er zijn genoeg mensen die niks van de praam willen weten en de methode schadelijk vinden. Heeft praamgebruik een (langdurig) negatief effect op een paard?

Scheren met of zonder praam

Onderzoekers van een Amerikaanse en Egyptische universiteit hebben onderzoek gedaan naar het effect van een praam. Acht Arabische volbloeds werden voor het uitscheren van hun oren willekeurig geselecteerd om de eerste maal met of zonder praam geschoren te worden. Bij een tweede maal uitscheren werd er voor een alternatieve behandeling gekozen. Bij de derde maal kregen alle dieren een praam op. Geen van de dieren was ooit eerder in aanraking gekomen met het uitscheren van de oren noch met een praam.

De onderzoekers letten vervolgens op het gedrag en hartslag van de dieren. Ook de tijd dat het scheren in beslag nam, werd genoteerd.

Lagere hartslag, minder stress

Uit het onderzoek blijkt dat de paarden zonder praam de hoogste hartslag hadden en veel ontwijkend gedrag vertoonden, zoals het schudden van het hoofd. Het uitscheren duurde bij deze dieren gemiddeld veel langer. De paarden met een praam hadden een lage hartslag en minder ontwijkend gedrag. Bij de paarden die het hulpmiddel voor de tweede maal op kregen was de hartslag vergelijkbaar met een rustsituatie.

Volgens de onderzoekers was dit opvallend: ‘Je zou denken dat als de praam pijn doet, de paarden bij de tweede keer meer aversie zouden hebben tegen het instrument. Het bleek echter dat de hartslag bij het tweede gebruik nog lager was en hun stress minder dan bij de eerste maal.’

‘Net acupunctuur’

De onderzoekers zijn van mening dat op basis van dit onderzoek en eerder onderzoek een praam hetzelfde effect heeft als acupunctuur. Het verlaagt de pijnprikkel. ‘Maar’, zo waarschuwen de onderzoekers, ‘Hoewel we van mening zijn dat een praam bij juist gebruik volledig gerechtvaardigd en humaan is, is het niet de bedoeling het hulpmiddel te pas en te onpas te gebruiken. Dieren moeten ook getraind worden.’

Filmpje over het toepassen van een praam (Engelstalig)

Bron: The Horse

Foto: Shutterstock

LAAT EEN REACTIE ACHTER