Paardenmiddel tegen depressie?

0
1103

Ketamine is in de hippische wereld vooral bekend als verdovingsmiddel voor paarden. In het vooraanstaande (humane) medische tijdschrift The Lancet Psychiatry pleiten specialisten voor meer onderzoek naar het gebruik van ketamine als middel tegen depressies.

Narcose en partydrug

Ketamine wordt in zowel de humane als de diergeneeskunde toegepast als verdovingsmiddel, in lagere dosering wordt het ook gebruikt als –illegale– partydrug.

Dat ketamine wellicht de symptomen van een depressie kon onderdrukken was al langere tijd bekend. Daarom is er in 2011 een proef van start gegaan waarin patiënten met depressieve klachten ketamine toegediend kregen.

‘Ketamine redde mijn leven’

In een publicatie in het The Lancet Psychiatry concludeert onderzoeksleider Dr Rupert McShane dat ketamine klachten kan verlichten bij patiënten ‘waar niets ooit bij geholpen heeft.

Van de 101 proefpersonen hadden 42 patiënten baat bij infusen met ketamine. ‘Het eerste infuus heeft letterlijk m’n leven gered’, aldus een van de proefpersonen. ‘Ik was zo wanhopig dat ik er echt een einde aan wilde maken. Nu kan ik weer fulltime werken.’

Misbruik voorkomen

Volgens Dr McShane zou ketamine een mogelijke oplossing kunnen zijn voor tienduizenden mensen waarbij geen ander medicijn of therapie aanslaat. Gebruikers zouden wel in een nationaal register moeten worden opgenomen, ter voorkoming van misbruik van het middel. Ketamine staat tenslotte ook bekend als gewilde partydrug.

Collega’s van McShane reageren voorzichtig positief op zijn onderzoek. ‘We weten nog niet alles van het gebruik van ketamine en voordat het wijdverbreid wordt ingezet moet er eerst worden nagegaan hoe ketamine optimaal gebruikt kan worden in de behandeling van een depressie’, aldus professor Allen Young van The Royal College of Psychiatrists.

‘Opzienbarende ontdekking om psychiatrie’

Psychiater Dr Paul Keedwell van de universiteit van Cardiff reageert: ‘Ketamine als medicijn tegen depressie is een van de meest opzienbarende recente ontdekkingen in de psychiatrie. Desalniettemin is meer onderzoek nodig om positieve en negatieve ervaringen te beoordelen.’

Bron: BBC

Foto: Shutterstock

LAAT EEN REACTIE ACHTER