Typisch in de winter deel 3: Vermageren

0
1226

In de winter staan de paarden minder buiten en meer op stal. Daardoor treden vaak specifieke ‘winterproblemen’ op. Sommige paarden verliezen in de winter wat gewicht. Sommige zelfs zo erg dat de ribben aan het einde van de winter te tellen zijn.

Vooral oudere en van nature nerveuze paarden zijn extra gevoelig voor gewichtsverlies tijdens de koudere maanden. De minder efficiënte spijsvertering van oudere paarden leidt tot te weinig energieopname en het extra hoge energieverbruik van een nerveus paard wordt tijdens koud weer nog hoger. Beide hebben extra energie uit voeding nodig om op gewicht te blijven. Wat kun je doen tegen vermageren?

1. Onbeperkt ruwvoer

Bij spijsvertering komt veel warmte vrij. Fermentatie van ruwe vezels in de blinde en dikke darm is voor een paard de belangrijkste bron van lichaamswarmte. Tijdens koude maanden is een onbeperkte aanvoer van ruwe vezels daarom de meest efficiënte en veiligste manier om gewichtsverlies te voorkomen: het paard krijgt extra energie binnen en de warmte die bij de vertering wordt geproduceerd, houdt het lichaam beter warm. Vanwege het hoge aandeel ruwe vezels kan geweekte bietenpulp in de winter ook goed als bijvoeding gebruikt worden.

2. Olie of vetrijk krachtvoer

Is onbeperkt ruwvoer niet genoeg en wordt je paard alsnog magerder? Vul het rantsoen dan aan met een vetrijk product. Dit kan een scheut plantaardige olie zijn, maar ook een vetrijk krachtvoer. Vet bevat veel meer energie dan koolhydraten en helpt een paard niet direct door warmte te leveren, maar het levert wel de energie om het produceren van voldoende lichaamswarmte mogelijk te maken.

3. Beschutting buiten en deken op

Wanneer een paard veel buiten staat, zorg dan voor goede beschutting waar hij uit de wind kan staan. Veel paarden kiezen hier zelf voor als het weer hen te gortig wordt. Dekens helpen een paard eveneens warm te houden. Zorg hierbij wel voor een deken die zwaar genoeg is; een deken zorgt ervoor dat een paard zijn vacht niet meer kan ‘opzetten’ als hij het koud krijgt, waardoor er een deel isolatie verloren gaat. Als de deken daarbij niet dik genoeg is, krijgt het paard het dus snel echt koud.

Veel mensen vinden het zielig als een paard staat te rillen van de kou. Toch is dit geen groot probleem; paarden hebben enorme spiergroepen en rillen is een heel effectieve manier om het lichaam op temperatuur te houden. Rillen kost natuurlijk wel extra energie. Zolang er voldoende (ruw)voer beschikbaar is, kan een keertje rillen geen kwaad.

Bron: Hoefslag

Foto: DigiShots

DELEN
Vorig artikelTypisch in de winter deel 2: Hoesten
Volgend artikelTypisch in de winter deel 4: Koliek
Christine Dijk (1967) werkte jarenlang in de marketing/communicatie voordat ze ging schrijven over haar grote passie, paarden. Ze houdt twee of drie dagen per week de website van CAP bij en schrijft ook artikelen voor het magazine. Ze is een happy manegeruiter die af en toe ook een wedstrijdje meepakt.

LAAT EEN REACTIE ACHTER