Typisch in de winter deel 2: Hoesten

0
702

In de winter staan de paarden minder buiten en meer op stal. Daardoor treden vaak specifieke ‘winterproblemen’ op. Ieder paard heeft, zeker tijdens de herfst en winter, wel eens een kuchje.

Niet per se reden voor paniek. Maar als een paard regelmatig een ‘hoestbui’ heeft, tijdens het rijden hoest en misschien zelfs weinig lucht krijgt, is het verstandig er een dierenarts bij te roepen. De oorzaak kan een virus zijn, maar ook stof/schimmelsporen en een slechte ventilatie in de stal kunnen de luchtwegen irriteren.

1. Stofallergie

Sommige paarden ontwikkelen op een bepaald moment in hun leven een overgevoeligheid voor ‘stof’. Dit stof is meestal fijnstof uit ruwvoer (hooi, stro), bestaande uit minuscule schimmelsporen. De oplossing is het goed natmaken of stomen van het hooi en/of stro voordat je het voert. Zodoende komen de schimmelsporen niet vrij. Kuilgras bevat eveneens minder stof. Een stofallergie betekent vaak ook dat stro als bodembedekking de klachten flink verergert. Vlas of koolzaadstro kan uitkomst bieden, maar let hierbij extra op dat je voldoende hooi voert!

2. Ammoniak zorgt voor irritatie

Paarden die veel op stal staan en veel eiwit in het rantsoen hebben, scheiden de overmaat aan eiwit uit in de vorm van ammoniak in de urine. Hierdoor kan het ammoniakconcentratie in de stallucht hoog zijn, wat een irriterende werking heeft op de luchtwegen. Je kunt dit zelf meteen ruiken en voelen aan je ogen en luchtwegen wanneer je bij het paard in de stal komt. Kies andere voedermiddelen om het eiwitgehalte in het rantsoen te verlagen, mest elke dag uit en zorg dat het paard voldoende buiten komt. Een goede ventilatie van de stal is een must!

Verzachtende supplementen

Er zijn verschillende supplementen te koop die irritatie van de luchtwegen verzachten. Voorbeelden hiervan zijn kruidenpreparaten of siroop met eucalyptus, tijm, anijs en/of zoethout. Deze producten kunnen worden gebruikt ter ondersteuning wanneer de hoest wordt veroorzaakt door bijvoorbeeld een virus. In andere gevallen is het zaak om de oorzaak weg te nemen!

Bron: Hoefslag

Foto: iStock

DELEN
Vorig artikelTypisch in de winter deel 1: Stalbenen
Volgend artikelTypisch in de winter deel 3: Vermageren
Christine Dijk (1967) werkte jarenlang in de marketing/communicatie voordat ze ging schrijven over haar grote passie, paarden. Ze houdt twee of drie dagen per week de website van CAP bij en schrijft ook artikelen voor het magazine. Ze is een happy manegeruiter die af en toe ook een wedstrijdje meepakt.

LAAT EEN REACTIE ACHTER