Blog Cindy Handschoewerker: ‘Basic principal Standing Still and Straight’

0
1912
Cindy Handschoewerker

‘Je paard in een ontspannen houding laten stilstaan naast je, een opdracht die simpel lijkt maar voor veel paardenmensen nog een ganse uitdaging is. Vaak zie je dat paarden niet willen stilstaan, onrustig zijn of geen respect hebben voor hun begeleider.’

Rang in hiërarchie

‘Een paard denkt voorwaarts en zeker in stress situaties willen ze niet blijven staan want in de natuur zouden ze dit zeker ook niet doen, het enige waar het paard dan aan denkt is vluchten. Onrustig gedrag of geen respect tijdens het stilstaan is ook een reflexie van welke rang je volgens je paard krijgt binnen de hiërarchie. Een paard gaat deze rang bepalen door je te gaan testen op je bewustzijn, hij gaat kijken naar je reacties wanneer hij o.a. zijn schouder in jou richting brengt. Maak je ruimte voor deze beweging of blijf je staan en corrigeer je de schouder?’

Chris Irwin

Verder doet een paard dit ook door zijn hoofd binnen jouw persoonlijke ruimte te brengen of door lijnen te kruisen, dit kan gaan van een paard dat gewoon niet wil blijven stilstaan tot een paard dat bijna letterlijk over zijn begeleider heen loopt. Tijdens mijn trainingen maak ik gebruik van de methode van Chris Irwin, deze bestaat uit technieken die één voor één paardvriendelijk, zuiver en gedetailleerd zijn. Het is Horsemanship waarbij er nagedacht wordt over wat we voor ons paard kunnen betekenen in plaats van wat ons paard voor ons kan betekenen.

Lichaamshouding correct

Wanneer we trainen om een paard naast ons te leren stilstaan, letten we er vooral op dat het paard vanuit een ontspannen houding mooi recht en evenwijdig ten opzichte van ons eigen lichaam staat. We letten er ook op dat onze eigen lichaamshouding correct en ontspannen is waardoor we zelf geen verkeerde druk of energie naar ons paard toe overbrengen.

Rustgevende stof

De ontspanning vragen we door het hoofd neerwaarts te vragen zonder dat we aan ons touw gaan trekken, we zetten enkel een blok met onze hand wanneer het paard zijn hoofd naar boven wil brengen. Wanneer het paard hier moeite mee heeft gaan we een lichte neerwaarts masserende druk op ons touw gaan zetten en eventueel in combinatie met het buigpunt te masseren waarbij het hoofd neerwaarts gaat volgen. Wanneer het hoofd naar beneden gaat, gaan de ruggenwervels zich open zetten waarbij de rustgevende stof endorfine vrij komt en via het neurosysteem naar de hersenen gaat. Je zal zien dat je paard zachter wordt in zijn gelaatsuitdrukkingen, soms letterlijk de stress van zijn hals afschudt en vaak ook begint te geeuwen.

Uitnodigen

Het hoofd houden we recht door te blokkeren ter hoogte van de mondhoek wanneer het paard zijn hoofd binnen onze zone brengt, wanneer het paard zijn hoofd van ons weg brengt gaan we het hoofd terug vragen door het buigingspunt achter de schouder aan te raken ter hoogte van de singellijn. Wanneer een paard onze lijnen gaat kruisen gaan we het paard niet tegen houden door aan het hoofd te gaan trekken maar wel door de achterhand naar buiten te verplaatsen waarbij we met een correcte inbuiging in ons lichaam van het paard weg stappen en het op deze manier uitnodigen om terug te volgen.

Onderling in de natuur

Al deze technieken zijn gebaseerd op hoe paarden elkaar onderling in de natuur gaan benaderen vanuit hun lichaamstaal, technieken die we dus niet eerst moeten aanleren maar die een paard vanuit zichzelf reeds begrijpt.

Methode

Heeft deze blog ook u kunnen overtuigen van deze bijzondere methode en wil u meer leren over de Chris Irwin methode? Meer info www.thehorsesense.com

 

Bron: CAP Magazine, overname zonder toestemming én bronvermelding niet toegestaan

Foto: Cindy Handschoewerker

Hoefslag abonnementen

LAAT EEN REACTIE ACHTER