Blog Lotte van Rosevelt: ‘Je paard aan de hand mee nemen’

0
3142
Lopen naast een paard
We kennen ze allemaal, paarden die het meelopen aan het touw echt niet zo serieus nemen.  Ze vliegen alle kanten op, sleuren je van berm naar berm voor wat gras, kunnen op bijzondere wijze alleen maar draven aan een halstertouw, staan zomaar stil en doen echt alles behalve wat jij graag wilt dat hij doet. In deze blog van Lotte van Rosevelt Zes stappen om hier goed mee om te gaan…

Wat willen we bereiken?

Een paard moet stil kunnen staan en normaal mee kunnen lopen aan een halstertouw. Waar we ook zijn, wat er ook gebeurt, het zou fijn zijn als zijn focus op mij is en als ik iets vraag dat dit zonder “poeha” ook gewoon gebeurd. Nou is het niet zo dat ik meteen helemaal los ga als mijn paard heel even zijn omgeving in zich opneemt of even zijn focus niet op mij heeft, het blijft een levend dier uiteraard!

Stap 1: Wie beweegt, bepaalt

Tijdens het oefenen zou ik altijd aanraden om een lange lijn te gebruiken in plaats van een halstertouw. Dit heeft alles te maken met veiligheid en met het feit dat ‘wie beweegt bepaald’. Hiermee bedoelen we dat op het moment dat jij in staat bent de vier voeten van jouw paard te bewegen (bij voorkeur in de voor jou gewenste richting) heb je leiderschap. Wanneer je paard steeds stopt en jij maakt gebruik van een kort halster touwtje, ben je genoodzaakt om vrij direct ook stil te gaan staan. Wat er dan gebeurt is het paard traint jou, hij staat stil, jij staat stil! Wanneer je een wat langere lijn hebt kun je net een paar passen meer door blijven lopen en je paard proberen door wat druk op je lijn op te nemen weer mee te nemen in die paar passen.

Stap 2: Druk opvoeren en loslaten

Zorg er voor dat je tijdens het lopen met je paard in je linker hand je lussen hebt van je lange lijn en je rechter hand op de lijn hebt. Let tijdens het lopen met je paard wel op dat je niet constante druk hebt op de lijn maar juist een ‘smiley’. Gebruik alleen druk op de lijn op het moment dat je iets van het paard gaat vragen en laat deze druk los op het moment dat het paard doet wat je van hem vraagt en laat hem ook regelmatig weten wat hij goed heeft gedaan door hem een beloning te geven.

Stap 3 Positie is bepalend

Zorg er voor dat je altijd in een veilige positie loopt. Soms zie je mensen naast de schouder van het paard lopen en lijkt het eerder alsof het paard jou mee neemt in plaats van anders om. Voor diegene die het nog nooit eerder is opgevallen, type op Google eens: ‘veulen met moeder’ in en kijk dan eens goed in welke positie negen van de tien veulens lopen bij hun moeder? Je zult zien dat de meeste veulens daar aan de schouder van hun moeder lopen. Ik ben er van overtuigd dat je aan de schouder van een paard geen leidende positie aan kunt nemen tegen over je paard en je weinig controle hebt. Daarbij is het ook niet de meest veilige positie, op het moment dat je paard schrikt.

Stap 4 Achterwaarts

Hoe bereik je de meest veilige positie? Als het paard steeds de neiging heeft om voor je uit te lopen kun je hem iedere keer als hij met zijn neus voorbij je elleboog/schouder lijn loopt corrigeren en een paar passen achterwaarts zetten. Op het moment dat je je paard achterwaarts gaat vragen draai je je je frontaal naar je paard toe, heb je de lussen van de lange lijn in je rechterhand, je linker hand op de lijn net onder de clip die aan het halster vast zit. Met wat druk op het halster vraag je het paard een pas achterwaarts en iedere pas die het paard achterwaarts zet haal je die druk weg. De druk weg halen is erg belangrijk om je paard te laten weten dat hij deed met de druk wat je van he verwachten. Zet hem drie à vier passen achterwaarts en loop weer voorwaarts. Nu iedere keer als hij voorbij jou schouder/ elleboog lijn loopt ga je hem achterwaarts zetten. Doe dit niet alleen tijdens een training, maar wees hier ook consequent in tijdens het uit stal halen.

Stap 5 Grondwerk aandacht oefening

Weinig controle over je paard? Is hij met alles bezig  behalve jou? Hier een kleine oefening:
Grondwerk Aandacht oefening: zorg dat je een flinke lus hebt in de lijn waarmee je het paard vast hebt, heb je paard dus niet ontzettend strak vast. Ga nu ( bij voorkeur in een veilig omgeving) steeds een scherpe wending maken. Loop opeens weg naar links en je wacht hier niet op je paard. Als je paard echt op jou is gefocust loopt hij zonder twijfelen meteen met je mee naar links. Is hij niet écht op jou gefocust dan zal hij al snel binnen een paar seconden de lijn tegen komen en strak voelen trekken. Neem een beetje druk op de lijn terwijl je rustig door blijft lopen. Op het moment dat het paard een stapje jou richting op zet laat je de druk los en beloon je het paard. Herhaal dit nu een x aantal keer met wendingen beiden kanten. Hiermee ga je de focus van het paard naar je toe halen. Uiteindelijk zal je zien dat het paard jou direct gaat volgen en je helemaal geen druk op de lijn meer nodig hebt om het paard met je mee te vragen.

Stap 6 ‘Make it a game!’

L-shape: daarnaast is de L-shape altijd een erg leuke oefening. Hierbij ga je letterlijk stap voor stap de bewegingen van je paard controleren. De L-shape maak je met 4 drafbalken (in een L vorm). Het idee is dat je het samen met je paard van beide kanten voorwaarts en achterwaarts gaat lopen. Denk hierbij wel dat er een opbouw in je training moet zitten. Loop het paard eerst tot de bocht en zet hem dan achterwaarts voor een paar passen. Als dit goed gaat kun je het paard net in de bocht parkeren en hem achterwaarts zetten. Zo bouw je de oefening op tot je uiteindelijk van beide kanten geheel voorwaarts en achterwaarts zonder buiten de balkjes te stappen door de L-shape kan. Let op! zorg dat je in het begin altijd de achterbenen van het paard al in de L-shape hebt staan voordat je het paard achterwaarts gaat vragen.

Tenslotte:

Vergeet niet dat alle tijd die je met je paard besteed tijd zou moeten zijn om te genieten van wat jullie samen doen! Probeer om iedere sessie op een positieve manier af te sluiten.

 

Mijn naam is Lotte van Rosevelt en ik woonde en werkte  anderhalf jaar in Engeland voor Grant Bazin. Deze ontzettend gave kans had ik te danken aan een voor mij erg inspirerend en motiverend persoon: Annemarie Silvius (van der toorn) en e-quine.com. In Engeland trainde ik samen met Grant Bazin paarden met ‘gedragsproblemen’ en dit allemaal zonder enige vorm van geweld.  Daarnaast heb ik de 3,5 jarige opleiding instructeur Paard & Gedrag van E-quine.com bijna afgerond en de zadelpassers opleiding aan het MSFC. Via Horse in Mind geef ik jullie een kijk in mijn wereld, hoe we werken en hoe ik er achter kom dat hoe meer je leert hoe minder je eigenlijk lijkt te weten. Over iedere dag zou ik een boek kunnen schrijven, maar speciaal voor jullie hou ik het bij een krap A4’tje, of 2.

LAAT EEN REACTIE ACHTER