CAP column De Doorgeefpen Joke Schauvliege

0
384

In de doorgeefpen geeft een persoon uit de paardenwereld inkijk in zijn of haar activiteiten. In CAP april 2016 was dat Minister van Omgeving, Natuur en Landbouw Joke Schauvliege.

Joke Schauvliege

Ik ben blij dat ik via mijn bevoegdheden in contact kom met de paardensector, een levendige sector die op vlak van recreativiteit op het platteland een grote meerwaarde betekent. Maar ook – en dat moet meer gezegd worden – een belangrijke economische sector. Om daar een duidelijk beeld over te krijgen gaf ik mijn admini- stratie de opdracht om een rapport over de economische waarde van de paardensector uit te werken. De resultaten zijn nu gekend en de sector is duidelijk nog niet aan het einde van haar groeipad. Enkele cijfers: eind vorig jaar waren in Vlaanderen ruim 200.000 paarden geregistreerd, wat ruim 12.000 meer is dan in januari 2015. Het aantal paardenliefhebbers is niet exact gekend maar zeker is dat ongeveer 50.000 Vlamingen lid zijn van een ruitersportorganisatie, ruim 3.000 meer dan een jaar geleden. De omzet wordt geraamd op 2.700 voltijdse werknemers en ruim 800 miljoen euro.

Joke Schauvliege CAP magazine doorgeefpen

De economische en maatschappelijke dynamiek van de groeien- de Vlaamse paardenhouderij is dus niet te onderschatten. Om de vinger aan de pols te houden, is het de bedoeling deze studie op regelmatige basis te actualiseren en de Vlaamse paardensector op termijn een betrouwbare waardemeter ter beschikking te stellen.

Vlaanderen staat sinds het begin van de twintigste eeuw mee aan de top van de internationale paardenexport. Tot kort na de Tweede Wereldoorlog trok het Belgisch Trekpaard, letterlijk en figuurlijk, de Vlaamse economie. Ondertussen ligt de focus vooral op topsport en zijn onze succesvolle springpaarden, van stamboeken als het Belgisch Warmbloedpaard en Zangersheide, in alle uithoeken van de wereld gegeerd. De Vlaamse fokkers en handelaars oogsten ook grote successen met Arabische Volbloedpaarden die hier geboren werden. De export van onze paarden blijft in stijgende lijn gaan. Sinds de bekrachtiging van een exportprotocol in 2013 vertrokken bijvoorbeeld al meer dan zeventig paarden naar China.

Zowel internationaal als in Vlaanderen blijft de Vlaamse paardenhou- derij successen boeken in fokkerij, sport en recreatie. Het paard speelt ook een inspirerende hoofdrol bij heel wat nieuwe activiteiten zoals coachingsesssies, therapieën, teambuildings.

Paardenhouderij start met fokkerij. Het Vlaamse fokkerijbeleid is opgebouwd rond twee pijlers: erkenning en stimulering. Voor de paardensector zijn in Vlaanderen 23 fokkersverenigingen en een overkoepelende vereniging, de Vlaamse Confederatie van het Paard, erkend. Mijn diensten regelen, adviseren en ondersteunen dit fokkerij- gebeuren. Een concreet voorbeeld hiervan is het nieuwe paardenpas- poort dat vanaf 1 januari dit jaar van toepassing is. Dit modelpaspoort is ter beschikking gesteld aan alle erkende paardenfokkersverenigin- gen en dus ook aan de fokkers.

PaardenPunt Vlaanderen

Mijn voorgangers hebben in 2009 het Paardenloket opgericht. In samenspraak met de betrokkenen heb ik intussen geijverd om dit te fusioneren met de vzw Vlaamse Confederatie van het Paard. Door de concentratie van expertise en inzet kunnen de middelen optimaal worden benut en creëren we één sterke structuur voor de Vlaamse Paardenhouderij.

Deze fusie is intussen afgerond. Op Flanders Horse Expo heb ik eind februari de officiële start gegeven van de volledig vernieuwde koepelorganisatie PaardenPunt Vlaanderen, het aanspreekpunt voor vragen over paardenhouderij in Vlaanderen. PaardenPunt Vlaanderen geeft advies en informatie en staat klaar voor iedereen die in contact komt met paarden, pony’s of ezels. De vereniging werkt verder aan tal van nuttige projecten en campagnes zoals het equilabel voor maneges, databank moederloze veulens enzovoort. PaardenPunt blijft ook het aanspreekpunt voor mij om voeling te houden met de sector.

Ik wens iedereen in de paardensector nog veel plezier en hoop nog vaak activiteiten van de sector te mogen meemaken.

Ik geef de pen door aan Frank Gasthuys, decaan van de Faculteit Diergeneeskunde in Gent.

< Terug naar het column overzicht

DELEN
Vorig artikelColumn doorgeefpen Carl Vereecke
Volgend artikelCAP Doorgeefpen Frank Gasthuys
CAP Magazine is hét magazine voor de paardenliefhebber in Vlaanderen en Nederland. Uw bedrijf ook op deze website? Neem dan contact op met info@capmagazine.eu

LAAT EEN REACTIE ACHTER