CAP Doorgeefpen Frank Gasthuys

0
424

In de doorgeefpen van CAP laat een bekende of minder bekende persoon je meegenieten van zijn of haar leven in de paardenwereld. In het meinummer van CAP in 2016 was dat Prof. Dr. Frank Gasthuys.

Laat ik me even voorstellen. Als dierenarts ben ik sedert jaren verbonden met het paard. Afgestudeerd in 1981, begonnen aan de faculteit in 1983, gespecialiseerd in de anesthesie van het paard en occasioneel onder andere panda’s. ‘Baas’ geworden van een grote huisdieren kliniek en finaal dan een carrière als decaan gestart. Vanwaar de verbondenheid met het paard? Zeker niet van thuis uit.

De interesse kwam geleidelijk aan tijdens de studies. De laatste tien jaar was ik eveneens lid van tal van organisa­ties die te maken hadden met het paard, zijnde de Vlaamse en Belgische Confederaties van het Paard, het Vlaams Paardenloket en momenteel PaardenPunt Vlaanderen. Hier leerde ik tal van enthousiaste paardenliefhebbers persoonlijk kennen.

Frank Gasthuys doorgeefpen CAP

Opleidingen in het teken van de veiligheid

Als anesthesist van het nobele dier werd ik af en toe geconfronteerd met de minder leuke eigenschappen van het paard. Niet alle paarden zijn even vlot handelbaar en ervaring leert me dat ze soms heel gevaarlijk uit de hoek kunnen komen. De Engelse term ‘fright and flight’ is hier zeker van toepassing. Veiligheid bij de omgang met paarden ligt me nauw aan het hart. Verschillende campagnes vanuit het Vlaams Paardenloket hebben hun blijvende waarde: denk maar aan ‘Paard op de baan? Kalm aan’ en ‘Hou jezelf in toom’. Veiligheid zowel op evenementen, in het verkeer als gedurende het dagelijks contact met paarden is trouwens de reden dat we met de Engelse collega’s ‘Safe Horse Rescue’ hebben uitgewerkt in België. Door middel van gestandaardiseerde technieken en oefeningen op dummy’s kan heel wat geleerd worden op het vlak van de veiligheid. Een goede samenwerking met de brandweer, dierenartsen en verantwoordelijken van een paardenhappening kan heel wat onheil voorkomen. Ik ben echter van mening dat er heden nog te weinig actie op dit vlak doorgevoerd wordt en ben een grote voorstander om alle geledingen in de paardenhouderij grondig te instrueren op dit gebied. Het is uitermate jammer dat af en toe ongevallen op­ duiken in de media waarbij niet alleen de mens maar helaas ook het paard ernstige letsels oploopt. Tevens is het imago van de paarden­ sport als gevolg van dergelijke calamiteiten naar de buitenwereld, niet te onderschatten.

Dierenwelzijn en het paard

Sinds meerdere jaren zetel ik in de Raad voor Dierenwelzijn waar topics rond het paard geregeld aan bod kwamen. Thema’s zoals de kermispony’s, paarden in de wei, paardenasielen, werden sereen behandeld waarbij een gericht advies geformuleerd werd. Ik besef

ten volle dat het overgrote deel van de paardenliefhebbers heel wat overheeft voor hun trouwe gezel, maar helaas zijn er gevallen waar het welzijn van het paard in gedrang komt. Blijvende sensibilisering van het brede publiek is een must: de ‘Vijf geboden bij de aankoop van een paard’ is een ad rem communicatiemiddel zodat iedereen zich vooraf bezint om een impulsaankoop van een paard of pony te vermijden. Voor de ondersteuning van paardenasielen werd de ‘Stichting Paarden in Nood’ opgericht die zowel structureel als financieel de nodige hulp verleent. Hier zal in de toekomst een sluitend standpunt vanwege de overheid moeten ingenomen worden. Het welzijn van paarden werd ook opgenomen in aangepaste regels van transport, optimale begeleiding in sportevenementen en in de nabije toekomst een nieuw elan in de opleiding van de wedstrijd­ dierenartsen. Ik ben ervan overtuigd dat dierenwelzijn door de paardenliefhebbers hoog in het vaandel gedragen wordt maar verfijning en een blijvende aandacht zijn hier op zijn plaats.

Tot slot overhandig ik de ‘Doorgeefpen’ met alle plezier aan Inge Van Dael, één van de ‘straffe madammen’ in de Vlaamse Paarden­ wereld. Deze dame heeft een gezond oog voor de realiteit en houdt van een open dialoog met alle partijen die werken met paarden: hiervoor geef ik haar naast de pen ook een dikke pluim!

Inge, van harte.

< Terug naar het column overzicht

LAAT EEN REACTIE ACHTER