Column Wendy Bleekemolen: Grondwerk voor elk ras *filmpje*

0
1410

Dat grondwerk enkel voor bepaalde rassen en/of geslachten van paarden zou zijn, is natuurlijk onzin! We krijgen het vaak te horen op een demo: ‘Ja maar, dat is een quarter of een Andalusiër. Ik heb thuis een KWPN’er of een BWP’er en daar gaat dat niet mee.’

Natuurlijk instinct

Grondwerk is voor elk paard zijn natuurlijk instinct; het is de taal van het paard.
Ik trainde bijvoorbeeld met een driejarige KWPN’er die recht van de weide kwam. Ook met dat paard zie je ziet hoe communicatie ontstaat door drukverlossing en vragen te stellen. Je ziet ook de rustpauzes die ik geef, deze zijn heel belangrijk.

Verbetering communicatie

Grondwerk zorgt ervoor dat jouw communicatie verbetert tussen jou en jouw paard. Het zorgt ervoor dat jij hem vragen kan stellen, hem oefeningen of opdrachten kunt uitleggen. Zo bouwt het paard genoeg vertrouwen en respect op om een antwoord te gaan zoeken. Maar ook voldoende vertrouwen om een vraag aan jou te stellen. Doordat je de communicatie verbetert, ga je deze vragen herkennen en ga je ze ook kunnen beantwoorden. Op deze manier ontstaat er een samenwerking.

Karakter

Grondwerk zorgt er ook voor dat je het paard in zijn geheel kunt bekijken; zo leer je jouw paard beter kennen. Wat voor een karakter heeft hij eigenlijk? Waar wordt hij snel gestrest van en hoe laat hij dit zien? Waar wordt hij boos van? En hoe ziet hij er dan uit? Als je dit leert zien, herken je het ook wanneer je erop zit. Dit zorgt ervoor dat je jouw paard kunt helpen met deze emoties en hem zo beter kunt leiden. Uiteindelijk creëer je dus een veilige situatie. Betere communicatie, een prettigere samenwerking, meer plezier van je paard en een stuk veiliger zijn genoeg redenen om met grondwerk te starten.

Ook voor wedstrijdruiters

Ben je een wedstrijdruiter, dan zul je merken dat met behulp van grondwerk jouw paard  bereidwilliger zijn best wil doen. Hoe meer jij een natuurlijke leider bent, hoe logischer het voor het paard is dat jij hem opdrachten geeft. Het is heel anders wanneer een paard een hindernis springt omdat hij zich gedwongen voelt of hij dit voor jou wilt doen omdat hij vindt dat jij een goede leider bent. Je haalt dus het maximale potentieel uit je paard!

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER