Eet een dik paard meer dan een slank paard?

0
135

Wie meerdere paarden heeft, herkent dit vast. Je ene paard, dat eigenlijk aan de dikke kant is, lijkt altijd te grazen of de rest van het voer van de anderen op te eten. Je – slanke – tweede paard lijkt nooit zoveel te eten als zijn weidemaatje. Dat blijkt bijna altijd schijn te zijn, aldus onderzoekers van de Universiteit van Carolina.

Voedselinname

Doctoraatsstudente Jennifer Moore onderzocht de hoeveelheid hooi die paarden naar binnen werken. Zo hoopte ze om te bepalen of dikke paarden ook effectief meer eten dan hun slankere kuddegenootjes, in verhouding tot hun lichaamsgewicht. Samen met een aantal andere onderzoekers analyseerde ze ook het tijdsverbruik van de onderzochte paarden: hoeveel tijd spendeerden de paarden aan andere activiteiten dan eten?

Studie

Het team bestudeerde tien volwassen ruinen van verschillende rassen. De paarden werden geclassificeerd als slank (met een gemiddelde body score condition van 4,5) of obees (met een gemiddelde BSC van 7,5). De paarden werden gehuisvest in individuele paddocks en kregen hooi in een hooinet. Het team voerde de paarden twee keer per dag, maar er werd voor gezorgd dat de paarden altijd hooi ter beschikking hadden. De dieren konden ook constant drinken en hadden een liksteen.

Voor elk paard werd dagelijks de drogestofopname (DSO) gemeten, om te bepalen hoeveel ze aten. Toen de paarden gewend waren aan hun paddock, observeerden de teamleden hen 24 uur lang om de vijf minuten. Ze noteerden telkens wat de dieren aan het doen waren: eten, drinken, gebruik maken van de liksteen, rusten (liggend of staand) of actief zijn (bewegen, contact zoeken met andere paarden,…).

Voedselinname gelijk

Het bleek dat de slankere paarden meer tijd aan eten spendeerden dan de dikkere paarden, maar dat beide groepen ongeveer dezelfde hoeveelheid hooi naar binnen werkten. De zwaardere paarden besteedden meer tijd aan rusten en actief zijn dan de slankere paarden. De twee groepen aten vooral tijdens de dag, en rustten ’s nachts.

Moore zegt: ‘Zelfs al spendeerden de zwaardere paarden minder tijd aan eten (en meer tijd aan andere dingen) dan hun slankere vrienden, toch was de voedselinname niet heel anders. Het verschil tussen dikkere en zwaardere paarden moet dus gerelateerd zijn aan andere factoren.’

Bron: The Horse

Foto: Shutterstock

LAAT EEN REACTIE ACHTER