Wie wordt Paard van het Jaar in België?

0
280
Harrie Smolders - Don VHP Z FEI European Championships Gothenburg 2017 © DigiShots

De Belgische fokkerij floreert als nooit tevoren. Naar goede gewoonte zijn er opnieuw tien kandidaten die kans maken op de titel ‘Landbouwleven Paard van het Jaar’.

Het publiek – jij dus – beslist wie de prestigieuze titel ‘Paard van het Jaar’ op zijn of haar palmares kan bijschrijven. Bijna alle paarden op de shortlist hebben minstens één GP-overwinning op vijfsterrenniveau op hun naam staan in het afgelopen kalenderjaar.

Wereldpaarden

Sinds jaar en dag organiseert Landbouwleven in samenwerking met Jumping Mechelen deze verkiezing ‘Beste Belgisch gefokt paard’ dat naar aanleiding van zijn of haar prestaties nog eens extra in de bloemetjes gezet mag worden. Op die manier tracht de verkiezing de Belgische springpaardenfokkerij naar een hoger elan te tillen. Al blijkt na het afgelopen jaar dat het wel snor zit met die Belgische fokkerij.

Als we de wereldranglijst van de WBFSH er even bij nemen, dan zien we dat de drie grote Belgische stamboeken, te weten BWP (Belgisch Warmbloedpaard), SBS (Belgisch Sportpaard) en Z (Zangersheide) respectievelijk de eerste, derde en vijfde stek bekleden op mondiaal niveau.

Uit al die prestaties zijn er tien waardige kandidaten gefilterd.

Halifax van het Kluizebos

Halifax van het Kluizebos, gefokt door Stefaan Delabie uit Oostende, sloot het sportjaar af als nummer één van de wereld. Zeges waren er onder andere in Mexico-Stad, Miami, Parijs en Cannes.

Don VHP Z

De Diamant de Sémilly-zoon Don VHP Z werd gefokt door wijlen Guy De Schuymer uit Diest. Hij presteerde ontzettend constant met de Nederlander Harrie Smolders in het zadel. Hun voornaamste wapenfeit was een individuele zilveren medaille op het EK in Göteborg.

Glasgow van het Merelsnest

Een andere noorderbuur, Jur Vrieling, deed het in Göteborg ook met een Belgisch paard, namelijk Glasgow van het Merelsnest (v. Nabab de Rêve).

H&M All In

Op datzelfde EK was er individueel goud voor een ander bij een Belgisch stamboek geregistreerd paard. H&M All In mag dan wel gefokt zijn door de Nederlander Bas Huijbregts, hij werd bij zijn geboorte wel geregistreerd bij het SBS.

HH Azur

McLain Ward heeft wat met Belgische paarden. Vroeger heette zijn troef Sapphire, tegenwoordig doet hij het met HH Azur (SBS, v. Thunder van de Zuuthoeve). Afgelopen jaar won dit duo onder andere de hooggedoteerde GP in Wellington en tussendoor ook even de Wereldbekerfinale. Deze merrie werd geboren bij Nathalie Beaufort.

Reveur de Hurtebise

De laatste SBS-geregistreerde merrie is Reveur de Hurtebise (v. Kashmir van Schuttershof). Met de Fransman Kevin Staut in het zadel was er onder andere winst in Knokke en in de Nations Cup van La Baule.

Gancia de Muze

Over naar de Belgische paarden die ook nog eens door een Belgische ruiter gereden worden. Gancia de Muze (v. Malito de Rêve) sprong met Niels Bruynseels het hele jaar door de pannen van het dak. Winst in Basel, Brussel en Verona waren hun deel.

Grand Cru van de Rozenberg

Winnen deed ook Grand Cru van de Rozenberg, eveneens een nakomeling van Malito de Rêve. Dit fokproduct van Joost Verkinderen won de GP van Miami.

Espoir

Een zege was er net niet bij voor voormalig Belgisch kampioen Espoir (v. Surcouf de Revel) met Pieter Devos. Wel kon dit duo een ongelofelijke regelmaat aan de dag leggen met tweede plaatsen in onder andere Doha en Brussel.

Eldorado van het Vijverhof

Grégory Wathelet ten slotte reed dit jaar Eldorado van het Vijverhof (v. Thunder van de Zuuthoeve) naar de winst in Valkenswaard en Monte Carlo.

Stem je mee?

Tijd dus om te stemmen op jouw favoriet. Vanaf nu tot 8 december kun je hier stemmen op het paard van jouw voorkeur. Met een beetje geluk win je dankzij je stem ook nog eens vrijkaarten voor Jumping Mechelen zodat je erbij kan zijn wanneer de uiteindelijke laureaat gehuldigd wordt.

Bron: Landbouwleven

LAAT EEN REACTIE ACHTER