Een goed paard heeft geen kleur

0
1218
Paarden in alle kleuren
Paarden in alle kleuren

‘Een goed paard heeft geen kleur’, wordt er wel eens gezegd. Hiermee wordt bedoeld dat de kleur niet bepaalt hoe goed een paard is. Tegelijkertijd heeft natuurlijk ook een goed paard kleur. Alle paarden hebben een kleur. Tijd om kleur te bekennen?

Genenpaar

Elk paard dankt zijn kleur aan het genenpaar dat hij bezit. Een paard zal altijd de kleur hebben van het meest dominante gen en is dat gen niet aanwezig dan zorgen twee dezelfde genen voor zijn kleur. Er zijn vele kleuren maar er zijn slechts drie kleuren die verantwoordelijk zijn voor al deze kleurpatronen. Dit zijn de kleuren  zwart, bruin of vos. Hierover staat het volgende vast:

Dit staat vast:

zwart x zwart levert NOOIT een bruin paard op
vos x vos levert ALTIJD een voskleurig paard op
bruin x bruin kan alle drie de kleuren opleveren: vos, bruin of zwart

Onduidelijk

Een paard is homozygoot als het twee dezelfde genen bezit, wanneer er gefokt wordt met zo’n paard is het altijd duidelijk welk gen doorgegeven wordt. Wanneer een paard twee verschillende genen heeft is hij een heterozygoot, dan is het onduidelijk welk gen er wordt doorgegeven.  Om erachter te komen of jouw paard homozygoot of heterozygoot is kun je een test laten uitvoeren in het laboratorium. Of je kunt het bepalen aan de hand van de fokkerij informatie die je hebt over je paard en eventuele nakomelingen die er zijn.

Overheersen

Een gen is dominant of recessief. Een dominant gen heeft maar 1 deel nodig om over het andere deel te overheersen. Zo zal een paard dat de genen zwart en vos bezit zwart gekleurd zijn. Dit gebeurd omdat het gen voor zwart dominant is over het gen voor de kleur vos. Een recessief gen heeft twee delen nodig om zich te tonen zo heb je een paard nodig met 2 keer het vosgen om ook daadwerkelijk de kleur vos te krijgen.

Verdunningsfactor

En dan heb je nog de verdunningsfactor. Dit zijn basiskleuren die verdund zijn door een verdunfactor. Dat geeft de vaak zo gewilde bijzondere kleurtjes:

  • De creme factor is een verdunningsfactor die er voor zorgt dat cremekleurige paarden albino lijken te zijn. Dit zijn ze echter niet (albino’s komen niet voor bij paarden) ze bezitten namelijk wel pigment, zoals in hun ogen die bruin gekleurd zijn.
  • De verdunningskleur silver heeft enkel invloed op zwarte of bruine paarden, bij vospaarden met de silver factor is dit niet te zien. Zwarte paarden met de silver factor hebben de kleur zilverappel, bruine paarden met deze factor worden vaak aangezien voor zweetvossen.
  • Wildkleur is zichtbaar op elke basiskleur en veroorzaakt een aalstreep en strepen op de benen. Wildkleur is dominant, minstens 1 ouderdier moet deze factor zelf bezitten om het door te geven.
  • Champagne is de laatste verdunfactor en zorgt voor paarden met een lichtere vacht. Veulens worden geboren met blauwe ogen, de ogen zullen op latere leeftijd verkleuren naar amber/lichtbruin.

Bonte paarden?

Ook een bont paard heeft één van de drie basiskleuren. Een bruin paard wordt bruinplatenbont en aangezien een bruin paard ook zwarte haren heeft is zo’n paard driekleurig. Een vospaard wordt vosbont en is tweekleurig. Een paard met zwart als basiskleur zal zwartbont zijn en is net als een vosbonte tweekleurig. Een homozygoot bont paard zal altijd bonte nakomelingen hebben, het andere paard heeft geen invloed op de kleur aangezien bont dominant is over elke andere kleur. Een heterozygoot bont paard heeft 50% kans op het doorgeven van zijn bonte kleur aangezien hij ook het recessieve gen in zich door kan geven.

Schimmels

Schimmels bezitten de Grey factor dit zorgt ervoor dat ze elk jaar steeds lichter worden. Dit zal doorgaan tot het paard alle pigment verloren is in zijn huid.

Bron: CAP Magazine / De Hoefslag
Foto: Jessica Pijlman

 

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER