Schedelbreuk blijkt vaker te voorkomen dan gedacht

0
195
Schedelbreuk
Schedel van een paard

Doordat paarden nieuwsgierig van aard zijn, snel vluchten en door mensen gehouden worden, lopen ze een groter risico om zich te verwonden. Een verwonding die vaker voorkomt dan men denkt en meestal fataal is, is een schedelbreuk als gevolg van een klap, stelt veearts Neil Williams.

Zwaar hoofd

Het hoofd van een normaal gebouwd volwassen paard weegt zo’n achttien kilo. Het gewicht van het hoofd zorgt er in combinatie met de lange hals voor dat het hoofd hard tegen de grond slaat bij een val. Bovendien zorgen de snelheid en kracht van paarden ervoor dat ze hun hoofd hard kunnen stoten als ze steigeren of rennen.

Binnen een periode van vijf jaar heeft de universiteitskliniek van Kentucky 34 keer een schedelbreuk bij een paard vastgesteld. De breuken kwamen voor bij verschillende rassen, maar werden vooral gezien bij Engelse Volbloeden. Ook de leeftijden van de paarden varieerden, het jongste dier was twee dagen oud, het oudste dier 23 jaar. Wel waren de meeste paarden met een schedelbreuk volwassen.

Zware verwondingen

De paarden liepen het letsel op door achterover te slaan tijdens het steigeren, hun hoofd hard tegen de grond te stoten of door hun hoofd te stoten aan de bovenkant van de stal of trailer. In andere gevallen was het paard tegen een voorwerp als een boom of hek aan gerend. In enkele gevallen werd het paard dood aangetroffen zonder dat er duidelijkheid was wat er exact gebeurd was. De paarden met een schedelbreuk vertoonden symptomen als ataxie, doorligplekken, verlamming, blindheid, trillende ogen en toevallen. In sommige gevallen bloedden de dieren uit de neus of oren.

In de meeste gevallen werd getracht het paard te behandelen, maar vrijwel alle paarden stierven aan hun verwondingen of werden ingeslapen.

Autopsie

De diagnose werd gesteld of bevestigd tijdens een autopsie. De bevindingen tijdens de autopsie waren bij alle paarden vergelijkbaar. De huid van de hoofd was soms beschadigd en het onderhuidse weefsel was gekneusd op de plaats waar het paard de klap kreeg. Bloedingen in de gehoorgang, neus of keel kwamen regelmatig voor.

Over het algemeen was er sprake van een bloeding tussen het harde hersenvlies en de schedel van het paard. Het hersenvlies was daarbij gescheurd waardoor er ook bloedingen in de hersenen ontstonden. Door de structuur van de schedel was er doorgaans sprake van meerdere breuken. In de meeste gevallen was er sprake van een breuk achterop het paardenhoofd. Deze breuken worden meestal veroorzaakt door het achterover slaan van het paard, waarbij het hoofd hard de grond raakt. Paarden die ergens tegenaan renden of een schop tegen het hoofd kregen liepen breuken op aan de voorkant van de schedel.

Veilige omgeving

Williams benadrukt dat het belangrijk is om je te realiseren dat paarden gevoelig zijn voor dit type letsel. Volgens hem is het noodzakelijk om paarden die nerveus of schrikkerig zijn zo min mogelijk in een omgeving te plaatsen waar het paard zich kan stoten als het in paniek raakt.

Bron: Hoefslag

DELEN
Vorig artikelWie wordt Flanders Horse Talent van het Jaar?
Volgend artikelDravers veelzijdige alleskunners
Karin de Haan is hoofdredacteur van CAP Magazine en Hoefslag. In het verleden was ze als freelancer betrokken bij verschillende andere hippische magazines, websites en social media platforms. Karin heeft zelf dressuurpaarden (KWPN) en pony's (voor haar kinderen).

LAAT EEN REACTIE ACHTER