Scopie: Even binnen kijken

0
1218
Niet alleen bij mensen, maar ook bij dieren wordt geregeld gebruik gemaakt van de scopie. Wat houdt dit onderzoek eigenlijk in en wat kunnen we er allemaal mee zien?

Talrijke mogelijkheden

Het woord scopie is afgeleid van het Grieks en betekent kijken. In de geneeskunde onderzoeken we de patiënt onder andere door te kijken. Het lichaamsdeel dat, of de lichaamsholte die we inspecteren gaat het woord scopie vooraf. Wanneer we bijvoorbeeld de luchtwegen onderzoeken, heet dit een bronchoscopie; voor de maag is dit een gastroscopie. Zo zijn er talrijke mogelijkheden. Het instrument waarmee we deze onderzoeken uitvoeren, noemen we de scoop. Dit kan een rigide (harde) scoop zijn of een flexibele scoop, afhankelijk van wat we willen zien.

Naar binnen kijken

De flexibele scoop is een lange slang met op de kop een camera, die voorzien is van licht door LED of door verbinding met een lichtbron. De kop kan door in verschillende richtingen draaien, waardoor we om ons heen kunnen kijken. Bovendien zit er een werkkanaal in de slang, waardoor we kleine instrumentjes naar binnen kunnen brengen om bijvoorbeeld een beetje slijm op te zuigen of een biopt te nemen. De slang brengen we bij een paard meestal in via de neus, om naar de luchtwegen of de maag te gaan. Hij kan echter ook gebruikt worden om de blaas, urinewegen of baarmoeder te onderzoeken. Zo´n endoscopie gebeurt meestal bij het rechtstaande paard, eventueel met een klein beetje verdoving, en is ook niet pijnlijk. De camera in de scoop brengt het beeld over naar een scherm, waardoor de dierenarts naar binnen kan kijken.

Heel steriel

De rigide scoop ziet er simpeler uit, maar draagt ook heel wat technologie in zich. Deze wordt gebruikt om in gewrichten, peesscheden of de buikholte te kijken. Hiervoor moeten we wel eerst, héél steriel (!) een aantal incisies maken, waardoor dit meestal gebeurt met het paard onder volledige narcose of rechtstaand onder sedatie en plaatselijke verdoving. De scoop wordt wederom verbonden met een camera en lichtbron en de chirurg ziet op een scherm wat hij doet. Het voordeel van het gebruik van de scoop voor deze operaties is dat we maar kleine wondjes moeten maken om het probleem op te lossen.

Indicaties

Nu we weten wat een scopie is, is het zaak om te bepalen wanneer we een scopie gaan maken. Hoest je paard, eet het slecht, wil je weten of het drachtig is, of loopt het kreupel? Het zijn allemaal indicaties waarop een scopie heel nuttig ingezet kan worden en kan leiden tot het stellen van een goede diagnose of als hulpmiddel bij een operatie.

LAAT EEN REACTIE ACHTER